Киселата храна и напитки предразполагат към авантюри и рискове, а сладката - към предпазливост.

Учени от университета на Съсекс изследваха как петте основни вкуса се отразяват на склонността към рискове. Те работиха със 70 доброволци във Великобритания, като им дадоха да пият чиста вода или вода с добавки, така че да е солена, сладка, кисела, горчива или с вкус умами. След това ги накараха да играят на видеоигра с парични награди.

Доброволците, пили сладка вода или с вкус умами, играели по-консервативно. Най-рисково се държали пилите кисела напитка. Експериментът е повторен и със 71 участници във Виетнам, където вкусът умами е много популярен. Резултатите са същите, което предполага, че ефектът е универсален.

Ръководителката на екипа Мариана Орбит каза, че няма обяснение за тези данни, съобщават от БТА. Известно е обаче, че вкусовите усещания са свързани с когнитивни ефекти. Те не само ръководят избора на храна, но и предсказват черти на характера, влияят върху поведението, работната памет, дори склонността към алкохол.

Резултатите от изследването могат да помогнат в лечението на психични заболявания. Възможно е например кисели дъвки да направят хората с тревожни разстройства по-смели.