Ежедневната консумация на ядки намалява риска от затлъстяване и съпътстващите го заболявания, до тези заключения стигнаха учени от Харвардския университет.

Изследването обхванало 51 529 мъже на възраст между 40 и 75 години в сферата на здравеопазването и 238 386 медсестри на 24-44-годишна възраст. Здравословното състояние на доброволците били следено 20 години. На всеки 4 години участниците предоставяли данни за телесното си тегло и честотата на консумацията на 28-грамова порция ядки. Било преценено също нивото на ежеседмичната им физическа активност, включително ходене, бягане, каране на велосипед, плуване.

Оказало се, че честата консумация на всякакъв вид ядки е свързана с по-ниско телесно тегло. Допълнителната половин порция ядки дневно намалява риска от увеличаване на телесното тегло с 2 килограма за 4-годишен период. Аналогично количество орехи намалява вероятността от затлъстяване с 15%, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. 

Специалистите отбелязват, че изследването е наблюдателно и не може да установи причинно-следствена връзка, но потвърждава резултатите от предишни проучвания. Предполага се, че ядките допринасят за изразходване на повече енергия за дъвчене, а голямото съдържание на фибри предизвиква по-продължително усещане за ситост.