Японките се организираха в движението #KuToo, с което обявяват война на носенето на високи токчета на работното място. В наименованието на протестното движение се използват думите куцу (обувка) и куцуу (болка). Кампанията беше лансирана от актрисата Юми Ишикава и тя много бързо беше подкрепена в мрежата от 19 хиляди последователки, предават Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Днес внесохме петиция, чрез която настояваме приемането на закон, забраняващ на работодателите да изискват от служителките им задължително да се явяват на работа с високи токчета. Това по същество е дискриминация по полов признак и представлява сексуален тормоз над жените!", заяви Ишикава пред медиите, преди да се срещне с отговорни лица в Министерството на труда.

Всичко започна с туит на актрисата, в който тя съобщаваше как японски хотел изисква задължителното носене на високи токчета за получаване на назначение от страна на кандидатките. Впоследствие хиляди японки се обединиха в социалните мрежи, тъй като много от тях се сблъсквали със същия проблем.

Снимка: Twitter/#KuToo

Агенциите припомнят, че през 2017 година канадската провинция Британска Колумбия забрани на работодателите да принуждават служителките си да носят високи токчета. Тази практика беше заклеймена като опасна и дискриминационна.