Според Световната здравна организация около 23 милиона души годишно се разболяват, защото ядат храна с недобро качество. Според друг доклад вирусите във въздуха са толкова много, че не могат да бъдат преброени. В такава обстановка най-доброто, което можем да направим, е да се погрижим за имунната си система - тя е единственото, което може да ни предпази от болестите.

Хубавото е, че можем да направим това и с помощта а естествени източници от природата, като тези 10 храни.

Бадеми

Проучванията показват, че бадемите са много ефективни за предпазване от вируси и подсилване на имунитета на организма. Те са богати на витамин E и фибри, което ги прави и подходяща храна за запазване на кръвната захар в разумни граници.

Слънчогледови семки

Те предпазват сърцето и са щит срещу болести като Алцхаймер, засилват имунитета и са доста полезни за бременните жени, но трябва да се избягват семките с много сол.

Папая

Богата на антиоксиданти, папаята върши чудеса срещу възпаления в организма, подпомага храносмилането и намалява риска от ракови заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Киви

Богатият на витамин C, К и Е плод помага срещу астма и засилва имунитета. Кивито е страхотна храна срещу грипните вируси, също така помага за храносмилането и е добро за зрението.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Джинджифил

Сигурни сме, че знаете поне три рецепти за засилване на имунната система или за ускоряването на свалянето на килограми с джиджифил. Е, той наистина е много ефикасен и при проблеми с менструални болки, а също така намалява лошия холестерол и се бори с всякакви инфекции в организма.

Бъз

В България сокът от бъз е на особена почит и си има причина за това. Бъзът подпомага имунната система, а и намалява стреса.

Стриди

Любителите на морски дарове ще са щастливи да научат, че стридите са страхотна храна, бедна на калории, но богата на омега 3 мастни киселини и протеин. Те са много добри за идеалната защита на имунната система, благодарение на съдържащия се в тях цинк.

Спанак

За никого не е тайна, че спанакът е много здравословна храна. Освен че засилва имунната система, той прави нервите и мускулите по-здрави, нормализира кръвното налягане.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Диня

Динята е идеална храна за подсилване на имунитета и за справяне с проблеми с храносмилането.

Всички плодове и зеленчуци с витамин C

И тук не става дума само за лимони и портокали, а също за ягоди, касис, ананас, манго и люти чушки. Храните, богати на витамин C засилват имунната система, убиват нежеланите клетки и стимулират производството на антитела в организма.