Храненето пред компютъра се е превърнало в навик в наши дни. И трябва да подчертаем, че този навик е по-скоро лош, тъй като този вид хранене се оказва особено нездравословен и дори понякога опасен за нашето здраве.

Част от проблемите, до които храненето пред екрана може да доведе, са напълняване, по-често прибягване до нездравословно храни и чувството на непрестанен глад.

Какво може да причини храненето пред екрана?

Подуване и трудно храносмилане

За да се смила добре храната в тялото ни, трябва да сме седнали и да се храним спокойно. Когато се храним и дъвчем по-бавно, това помага на храната по-лесно да бъде раздробена на по-малки късчета и съответно да се смели по-добре. Когато се храним пред компютъра обаче, постоянно сме разсеяни и не обръщаме внимание на храната, която поглъщаме. Стремим се да я погълнем по-бързо и на по-големи хапки, за да можем отново да използваме ръцете си, за да боравим с мишката и клавиатурата.

Не забелязваме колко ядем

Това е друг голям проблем на храненето пред екрана. Вършейки няколко неща едновременно, изобщо не обръщаме внимание на количеството храна, което поглъщаме. Както при храненето пред телевизора - обикновено ядем, докато усетим, че сме преяли и просто не можем да погълнем повече храна.

Храним се твърде бързо

Бързото хранене води и до бързи лоши резултати - лошо храносмилане, поглъщане на повече калории и напълняване.

По-трудно се засищаме

Когато се храним пред компютъра, обръщаме много повече внимание на онова, което се случва на екрана, отколкото на онова, което хапваме. Резултатът от това е, че само 10-15 минути по-късно отново се чувстваме гладни и отново търсим нещо за ядене.

Посягаме към повече вредни храни

Тъй като пред екрана търсим нещо бързо за хапване, рядко ще си направим салата или ще си приготвим топла здравословна храна. По-скоро посягаме към вредните храни, поръчваме нещо набързо или нападаме пакетираните храни, пълни с консерванти.

Снимка: iStock by Getty Images

Храненето пред екрана се превръща в лош навик за децата

Все повече деца в наше време са пристрастени към екраните. Телевизор, компютър, телефони, таблети са неизменна част от ежедневието им и много родители използват тези устройства, за да накарат детето си да се храни, ако е по-капризно. Лошото е, че това създава нездравословни навици в децата и те могат да започнат да се разсейват повече или да преяждат заради храненето пред екрана. Това ще им донесе повече проблеми и като възрастни.