Световната здравна организация препоръчва консумацията на пет порции плодове и зеленчуци дневно.  Те представляват богати източници на фибри, необходими за правилното функциониране на храносмилателната система, и на витамини!

Как да запазиш витамините:

1. Купувай често малки количества, консумирай ги веднага и не трупай плодовете и зеленчуците за дълго в хладилника.

2. Предпазвай ги от светлина и топлина - два фактора, които разрушават витамините.

3. Не накисвай зеленчуците във вода, мий ги бързо на течаща струя.

4. Не бели кората на зеленчуците, а я остъргвай - това е компромисно решение, тъй като в кората са витамините, но и пестицидите.

5. Избягвай да режеш плодовете и зеленчуците на много малки парченца или да ги стържеш на ренде.

6. Не ги приготвяй прекалено много време преди консумацията.

7. Не вари зеленчуците в голямо количество вода, за да не разтворите витамините. Използвай водата от варенето.

8. Използвай бързи начини на преработка.

9. Най-добре се запазват витамините при варене на пара.

10. Избягвай да затопляш повторно зеленчуците, защото така се губи допълнително количество витамини.