Какво могат да научат специалистите за възстановяването на крайници от една риба? Отговорът е "Доста неща", съобщава сайтът Phys.org, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Учени от Мичиганския университет смятат, че зарганът може да разкрие много еволюционни тайни и дори да зададе генетичните насоки за регенерирането на крайници при хора.

Известно е, че саламандрите са способни да възстановяват изцяло изгубените си крайници. Настоящото първо по рода си проучване е посветено на способността на заргана и някои други риби да регенерират цели перки. В частност изследователите са се фокусирали върху това как тези водни обитатели възстановяват ендохондралните кости в перките си - еквивалент на човешката ръка (от китката до рамото) и крак (от бедрото до стъпалото).

Популярността на зарганите за биомедицински изследвания нараства, тъй като геномът им е доста сходен с човешкия, отбелязват специалистите. Представителите на вида еволюират бавно и са запазили повече елементи в генома от прародителите в сравнение с други риби.

Изучавайки как зарганите възстановяват перките си, специалистите са успели да определят гените и механизмите, подхранващи процеса. Когато са сравнили откритията си с човешкия геном, специалистите са направили интересно наблюдение. Оказва се, че гените, отговорни за процеса при въпросните риби, са налични и при хората. Липсващото звено обаче са генетичните механизми, които активират въпросните гени при човека. Възможно е те да са променени или изгубени в хода на еволюцията на бозайниците, в това число и хората, отбелязват учените.

Продължаването на изследванията на тези ключови гени и липсващите механизми може в крайна сметка да доведе до революционни постижения в областта на медицината, смятат авторите на проучването, цитирани от БТА.