Много хора смятат, че слънчевите очила са задължителен аксесоар за лятото и не виждат смисъл от слагането им зимата.

Това обаче е много грешно схващане, зимното слънце е не по-малко вредно за очите от лятното. Слънчевите очила предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Често през зимата ултравиолетовите лъчи са дори по-силни от тези през лятото. Слънцето уврежда роговицата, а в дългосрочен план се развива и макулна дегенерация, пишат от E-здравей.

Зимата покриваме цялото си тяло с дрехи, но забравяме да предпазим и очите. Те също са изложени на силния вятър и студа и това води до намаляване на влагата. Слънчевите очила служат като бариера за хората, които носят лещи, и е важно те да не пропускат да защитят очите си и от дребните прахови частици.

Освен преките слънчеви лъчи, опасни са също и отразените в снега и леда такива. Ако човек гледа яркия сняг продължително време с незащитени очи, може да получи дори временна "снежна слепота", която трае между 24 и 48 часа.

Слънчевите очила също предпазват от умора, тъй като при много ярка светлина, зениците не могат да се свият достатъчно и това ни кара да присвиваме постоянно очи. Това обаче води до преумора на очите и главоболие.