През този период се променя структурата на храненето - хората преминават на плодове и зеленчуци, което е добре. Мнозина обаче забравят за необходимостта от термична обработка на хранителните продукти, да се предпазват от възбудителите на стомашни инфекции, цитира РИА "Новости" думите на Онищенко.

Това се отнася най-вече за хората, които пътуват в чужбина. В Индокитай например трябва да не се забравя опасността от редица болести - като се започне с холерата и се завърши с дизентерията.

Ако имате стомашни проблеми, не посещавайте страни с горещ климат, съветва руският учен.

Що се отнася до пиенето на вода, за което толкова често се говори, по-добре е тя да се замени с топъл чай. Прекомерните количества погълната студена вода влошават общото състояние, могат да провокират гастрит, да доведат до дисбаланс на водно-солевата обмяна в организма.

Специалистът не препоръчва честото използване на климатици, тъй като нарушават работата на адаптационния механизъм. По тази причина е възможно преохлаждане и простуда.

Трябва да се избягва силното слънце. В летните жеги човек е добре да се откаже от вредните си навици и от активния спорт.

Ако все пак се готвите да посетите екзотична държава, трябва да си направите задължителната ваксина срещу жълта треска, да се запасите с противомаларийни препарати. При пътуване в Европа съществува риск от заразяване с морбили, твърди още главният санитарен лекар на Русия.