Продължителността на менструалния цикъл през репродуктивния период на жената не е един и същ винаги. В първите няколко години менструацията е нередовна, докато не се уравновесят нивата на хормоните, участващи в процеса на узряване на яйцеклетката.

Почти както в началото на периода, така и в края му, периодичността на менструацията става непредсказуема и непостоянна. Това е времето, непосредствено преди менопаузата  – перименопаузата. Когато менструацията липсва в продължение на година, означава, че жената е навлязла в менопауза.

По липсата на менструация жените се ориентират за настъпването на бременност. Дали това е причината може да се установи лесно, чрез провеждането на уринарен тест, предлаган в аптеките на достъпни цени. Тестът отчита бременността при закъснение от една седмица от дата на очакваната менструация.

Нередовна е менструацията и по време на кърмене. Това не означава, че жената тогава не може да забременее – напротив, но на организмът му е необходимо време, за да възвърне обичайния си хормонален фон след изтеклата бременност и раждането. Допълнително се добавя и фактът, че лактогенезата също зависи и рефлектира върху хормоналните нива и от там на регулярността на цикъла.

Липсата на менструация обаче може да се прояви и при някои състояния и е показател за патология, когато причините са различни от горепосочените.

Както рязкото отслабване, така и бързото напълняване причиняват промени в организма, които рефлектират върху баланса на хормоните, включително и на регулиращите менструалния цикъл и фертилитета. При страдащите от анорексия и булимия невроза по принцип се отчита подобен проблем.

Менструацията може да закъснее при всяко боледуване, от настинка и грип до много по-сериозни. Не случайно липсата на менструация в репродуктивна възраст, когато е персистираща, се разглежда като симптом на заболяване.

Първоначално жената се изследва за наличието на хормонален проблем чрез провеждането на редица специфични изследвания на нивата на хормоните, свързани с менструалния цикъл. Хормонално обвързано заболяване е синдромът на поликистозните яйчници. Един от срещаните проблеми на съвременните жени, в този аспект, е и преждевременно изчерпаният яйчников резерв. За такъв се смята този, който настъпи преди навършване на 40-годишна възраст.

Липсата на менструация може да се дължи на синдром на раздразненото черво, чернодробно заболяване, диабет, туберкулоза и др. В тези случаи, освен липсат ана менструация, се отчитат и други специфични признаци, по които лекарите могат да съдят за произхода на проблема и вида заболяване.

Липса на менструация се отчита и вследствие на химио- и лъчетерапия.

Терапиите, по принцип, влияят на менструалния цикъл. В това число влиза приемът на различни видове медикаменти като хормонални таблетки, антибиотици, антидепресанти и др., както и злоупотребата с наркотични средства.

Има още 3 популярни причини за закъсняване на менструацията. При стрес менструалният цикъл може да се измени необичайно и кървенето да се появи прекалено рано или напротив. Смяната на климата въздейства на организма и хормоналния баланс по същия начин.

Менструацията може да липсва и заради режим на усилени тренировки. Този проблем е разпространен сред атлетките.