Сънят, продължаващ по-малко от шест часа на нощ, повишава четири пъти риска от развитие на инсулт при здрави хора на 45 и повече години, сочат резултати от ново проучване.
 
Сънят е също толкова важен за здравето, колкото начинът на хранене и степента на физическа активност, подчертава ръководителят на проучването Меган Рутер от Университета на Алабама в Бирмингам.
 
Според препоръките на експерти възрастните трябва да си осигуряват между 7-8 часа сън на нощ. Статистиката обаче сочи, че около един от всеки трети американец в работоспособна възраст получава по-малко от седем часа.
 
Настоящето проучване включва 30 239 души. Учените измерват риска от инсулт при участниците, включително фактори като възраст, индекс на телесна маса (ИТМ).
 
Опасност от инсулт се открива и при хора с нормално телесно тегло, показват резултатите. Участниците с ИТМ от 18,5 до около 25, които спят по-малко от шест часа на нощ, са с около 4,5 пъти по-висок риск от развитие на симптоми на инсулт, в сравнение с тези, които спят 7 или 8 часа.