Изследване на Тексаския университет в Остин показа, че този благотворен ефект вероятно се дължи на гама-токоферолът - форма на витамин Е в шамфъстъците, заяви експертът Фил Лемпърт. Изследователите накарали участниците да се придържат към обичайния си хранителен режим или да добавят към него 60 гр. шамфъстъци дневно. Един месец по-късно участниците, които похапвали шамфъстъци, имали значително по-високи нива на гама-токоферол в кръвта си в сравнение с онези, които не консумирали шамфъстъци.

Богатите на витамин Е храни имат ефект на антиоксиданти, като помагат за предотвратяване на увреждания от свободни радикали, защитават кожата от ултравиолетовата светлина и допринасят за коминикацията между клетките. Шамфъстъците са добър източник не само на витамин Е, но и на витамин В, по-специално на витамин В6, отбеляза Лемпърт.