Фенолните съединения в костилковите плодове предпазват от затлъстяване и свързания с него метаболитен синдром. Тези съединения имат също противовъзпалителни и противодиабетни свойства, намаляват окисляването на лошия холестерол, което се свързва със сърдечносъдови заболявания.

Уникалното в тези плодове е, че биоактивните компоненти са така съчетани, че въздействат едновременно върху различни болестотворни фактори. "Работата ни показва, че четирите основни фенолни групи - антоцианини, хлорогенни киселини, деривати на кверцетина и катехини, въздействат върху различни клетки - мастни клетки, макрофаги и съдови ендотелни клетки "- каза д-р Луис Сиснерос-Зевалос от екипа - "Те модулират различни експресии на гени и протеини, в зависимост от вида съединение. В същото време всички те работят едновременно на различни фронтове срещу компонентите на болестите, като затлъстяване, възпаление, диабет, съдови проблеми". Всеки от костилковите плодове съдържа тези полезни съединения, но в различни пропорции и те се допълват взаимно.