Салатните сосове с по-голямо съдържание на мазнини помагат за усвояването на каротеноидите. Тези съставки на зеленчуците намаляват опасността от рак и сърдечносъдови заболявания.

Учените от университета на Айова са давали на 29 доброволци салати, подправени с масло, което е с голямо съдържание на наситени мазнини, олио от канола (генномодифицирана рапица) и олио от царевица заради полинаситените мазнини.

Мазнините били слагани в различни дози - по три, осем и 20 грама, за да се види дали количеството им има значение за общия резултат. Кръвта на участниците била изследвана за мастноразтворимите каротеноиди, които намаляват опасността от хронични и дегенеративни заболявания. Резултатите показват, че освен при олиото от канола, колкото повече мазнини се използват, толкова повече каротеноиди се усвояват.

Ползата от олиото от царевица зависи най-много от дозата. С олиото от канола се усвояват еднакво количество каротеноиди и при три, и при 20 гр. При царевичното олио колкото повече е то, толкова повече каротеноиди се усвояват. Зехтинът има сходно действие като олиото от канола - усвояването на каротеноиди е еднакво и при три, и при 20 гр. Затова специалистите препоръчват на загрижените за теглото си да използват за салатите си вместо диетични сосове олио от канола или зехтин в по-малко количество.