Хормонът се секретира от мозъка. Окситоцинът се свързва с половата активност, сексуалното привличане, доверието и обвързването, и освен това стимулира контракциите при раждане и отделянето на мляко при кърмене.

"Настоящото проучване разкрива нов потенциал на окситоцина като средство за борба срещу затлъстяването и метаболитния синдром", пишат авторите от Медицинския университет "Жичи". Излишното тегло е свързано с редица заболявания, сред които диабет, болести на сърцето и рак. Проблемът придобива епидемични размери на много места по света. По данни на СЗО понастоящем над 1,4 милиарда души на планетата са с наднормено тегло, а 500 милиона страдат от затлъстяване.

Авторите на проучването са използвали животински модел, за да изследват ефекта от окситоцина. Специалистите са установили, че всекидневното инжектиране на хормона намалява количеството на консумираната от животните храна и намалява телесното им тегло. Подобен ефект се наблюдава и след имплантирането на миниатюрни помпи, които отделят окситоцин. Този метод освен това допринася за намаляването на мазнините в черния дроб, подобряването на глюкозния толеранс и понижаването на количеството на абдоминалните мазнини - съществен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания. При двата метода на прилагане на окситоцина не са наблюдавани странични ефекти.