Жените, чиито дядовци и прадядовци са пропушили преди пубертета, имат телесни мазнини над нормата, установи изследване на университета в Бристол, Великобритания. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Scientific Reports", писа "MedicalExpress".

Учени от университета в Бристол са изучили възможното въздействие на пушенето сред участниците в мащабното проучване "Децата на 90-те", проведено сред 14 000 души.

В рамките на изследване от 2014 г. те са установили, че ако бащата е започнал да пуши преди пубертета (преди 11-годишна възраст), синовете му имали повече телесни мазнини от нормата. 

Сега те разширяват анализа си върху предишните поколения с помощта на по-скоро набрана информация за дядовците и прадядовците на участниците в проучването, предава БТА. Така учените откриват наличие на телесни мазнини над нормата при жените, чиито дядовци и прадядовци по бащина линия са започнали да пушат преди 13-годишна възраст в сравнение с тези, чиито предшественици са пропушили по-късно (на възраст 13-16 години).

"Изследването ни доведе до два важни резултата. Първият е, че излагането на момчетата преди пубертета на някои вещества може да въздейства върху поколението им. И вторият - че една от причините децата да са с наднормено тегло може би не е свързана толкова много с начина им на хранене и физическата активност, колкото с начина на живот на предшествениците им", каза ръководителят на изследването проф. Джийн Голдинг.

Снимка: iStock by Getty Images