Повече от 40 години от живота на Хачо са свързани с работата му за БНТ. За колегите си там той ще остане човекът-епоха, професионалистът с безпогрешен нюх за качественото. За него правилата за производство и талантливите режисьори бяха двата основни фундамента на добрата телевизия.
 
"Рядко изричаше похвали, често обаче критикуваше. Зрителите завинаги ще запомнят великолепните му Новогодишни програми, мюзикълите и постановките от Телевизионния театър, заснети под неговата режисура. За служителите на БНТ ще остане като един от най-обичаните генерални директори на медията, който е познавал всичките си колеги лично", се казва в съобщението.
 
Рожденото име на Хачо Бояджиев е Хачадур Крикор Бояджиев. Той е роден на 20 януари 1932 година в Нови пазар. Завършва математика в СУ "Св. Кл. Охридски" и "Театрална режисура" във ВИТИЗ, защитава докторат по специалността "Телевизия и кино" във Великобритания, специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, САЩ и Канада.

Хачо Бояджиев е създател на българския мюзикхол. В последните години е режисьор на предаването "Полет над нощта".

На 20 януари тази година той бе удостоен с отличието "Златен век" на Министерството на културата. Той получи престижната награда заедно с режисьорката Адела Пеева за принос в развитието на българската култура. За 80-годишния юбилей на Бояджиев ученикът му - режисьорът Стилиян Иванов, направи документалния филм "Незавършена история".