Докато днес Никола Саркози и Франсоа Оланд участваха в церемония по предаване на властта, подобна церемония се състоя и между двете първи дами - третата съпруга на Саркози - Карла Бруни и спътницата в живота на Оланд Валери Трирвейе.

След разговор на четири очи, двете дами се сбогуваха пред входа на Елисейския дворец, като се разцелуваха. За церемонията Валери беше заложила на строгата елегантност - тъмен костюм с пола и обувки с висок ток. Тя не случайно е оприличавана на актрисата Лорен Бакол. Вижте снимки на Валери >>

Валери Трирвейе е израснала в семейство с шест деца. Майка й е била касиерка на местната зимна пързалка, а баща й е ветеран от Втората световна война, в която е загубил крака си, след като стъпил върху мина.

Трирвейе има два брака зад гърба си. Сегашното й фамилно име е от брака с втория й съпруг Дьони Трирвейе. От предишните си бракове новата първа дама има трима сина на 15,17 и 19 години.

По професия Валери е политически журналист и все още е на заплата в седмичника "Пари мач", където постъпва на работа през 1989 г., и в новинарския канал Директ 8.

Връзката на Трирвейе и Франсоа Оланд започва през 2006 г. Година по-късно Оланд обявява, че се разделя с дългогодишната си спътница, лидерката на социалистите и кандидат за президент през 2007 г. Сеголен Роаял, от която той има четири деца.

Официално връзката на Оланд с Трирвейе излиза наяве едва през 2010 г. Тогава Оланд признава пред сп. "Гала", че Валери е жената на живота му. Мнозина смятат, че тя е променила Оланд. Благодарение на нейното влияние той отслабва с близо 12 килограма, сменя старите си очила с по-модерни и започва да носи добре скроени костюми. Твърди се също, че Трирвейе е изиграла роля за решението на Оланд да се кандидатира за президент.

Двамата ще бъдат първата несемейна двойка в Елисейския дворец. Това би могло да породи проблеми при техни визити във Ватикана и в религиозните страни, привързани към принципите, като Саудитска Арабия, Индонезия и дори Индия. Осем от десет французи не смятат за важен факта, че новата първа двойка няма брак. Самата Валери Трирвейе неотдавна призна, че този аспект на нещата не я вълнува много.

Пред британския в. "Таймс" тя посочи, че няма да се задоволи само да бъде украшение в президентството. Пред в. "Либерасион" тя обаче сподели, че ще е трудно например да интервюира хора, обкръжена от охранители. Валери би предпочела като първа дама да прилича повече на ангажираната Даниел Митеран, отколкото да бъде оприличавана на Бернадет Ширак или Карла Бруни.

Много вероятно е тя да започне да води дневник за случващото се в президентството, подобно на дневника на първата дама на САЩ Елинор Рузвелт. Първият официален ангажимент на Валери Трирвейе ще е много скоро. Тя ще придружава половинката си в САЩ за срещите на върха на Г-8 и на НАТО. От антуража й посочват, че в петък Валери ще обядва с първата дама на САЩ Мишел Обама. Самата Трирвейе не се плаши от този ангажимент, защото като политически журналист е "следила" първите дами по време на срещите на Г-8.