Ризата била носена от портиера Джей Хейстингс като част от униформата му, докато работел в сградата Дакота в Ню Йорк. Той бил на работа на 8 декември 1980 г., когато Ленън бе убит от Марк Чапман.

Музикантът и съпругата му Йоко Оно се готвели да се качат в апартамента си в сградата. След като получил два куршума в гърба и други два в рамото, Ленън се строполил на земята, а Хейстинг покрил тялото му със сакото си. Докато се опитвал да помогне на звездата, част от ризата му в областта на гърдите и ръкавите й били опръскани с кръв.

Хейстингс дълго съхранявал ризата, докато наскоро не решил да я продаде на търг, пише БТА. Очакваше се за нея да бъдат платени около 7000 лири (9216 долара) Тя обаче намери купувач за 31 000 лири.

"Джей Хейстингс съхранявал ризата през всичките тези години и никога не е споменавал за нея. Той не извлича изгода от смъртта на Ленън, а чрез ризата си ни разказва как се е опитал да му помогне в последните мигове от живота му", заяви Гари Шръм от аукционна къща "Херитидж окшънс" в Бевърли хилс, Калифорния.

На търга бе продадено и копие на албума "Double Fantasy" с написано послание "За Джей. С любов от Джон Ленън и Йоко Оно".