"Един покварен, могъщ мъж размахва властта си и я използва, за да манипулира жените и да злоупотребява с тях. Чували сме подобни съкрушителни истории безброй пъти преди, свидетели сме и сега. Надявам се, че това ще ни накара най-сетне да се обединим като общество, да помогнем на жертвите да огласят проблемите си и да намерят изцеление, да се противопоставим на подобно хищно поведение и да го спрем веднъж и завинаги", се посочва в изявлението, направено от звездата на филма "Хубава жена".

Вижте снимки на Джулия >>

Междувременно канадският актьор Райън Гослинг, който е работил с 65-годишния Харви Уайнстийн над филма "Синя валентинка", изрази "дълбокото разочарование" от самия себе си, че не е имал представа какво се случва.

"Искам да засвидетелствам подкрепата си към всички тези жени, проявили смелостта да обвинят Харви Уайнстийн. Подобно на повечето хора в Холивуд, аз също съм работил с него и съм дълбоко разочарован от самия себе си, че съм пропуснал какво се случва. Този човек е емблематичен за системен проблем. Мъжете трябва да подкрепят жените и да им помагат в борбата за промяна",

написа актьорът в Туитър.

Живата легенда на Холивуд Джейн Фонда също не скри "срама" си, че е научила за скандалното поведение на Харви Уайнстийн още преди година, но не е посмяла да говори, за да не разкрие самоличността на една от жертвите на продуцента.

"Срам ме е и съжалявам, че не проявих достатъчно смелост да говоря. Добре, че всичко това излезе наяве. Смятам занапред да бъда по-храбра и ако чуя подобни истории, да ги огласявам", сподели 79-годишната Фонда, цитирана от Франс прес и БТА.

Британската звезда Ема Томпсън осъди Харви Уайнстийн не като "зависим от секса", а като "хищник", наричайки го също опасен човек:

"Не мисля, че този мъж може да бъде описан просто като зависим от секса. Той е хищник. Реален хищник. Опасен човек. Това, което е направил и продължава да прави, е престъпно".

Томпсън също така отправи призив към представителите на силния пол да "поведат битка срещу кризата на мъжествеността и да ратуват за сериозни промени".


Отношение към скандала взе и още един представител на холивудската тежка артилерия - актьорът и носител на "Оскар" Том Ханкс, който нарече Харви Уайнстийн "за*ник".

"Това, че някой е богат, известен и могъщ, не означава, че не може да бъде тлъст за*ник. Извинете, взимам си обратно определението тлъст. Не съм първият, който нарича Харви по този начин"
, заяви Ханкс.

След като беше оповестено, че нюйоркската полиция разследва случай на сексуално посегателство от страна на Харви Уайнстийн, световните агенции съобщиха, че продуцентът е разследван и от лондонската полиция. Отвъд океана дойдоха нови обвинения в сексуален тормоз срещу Уайнстийн - от британската актриса Кейт Бекинсейл и сънародничката й, певицата Майлин Клас.

Бекинсейл разкри, че е била едва 17-годишна, когато е станала обект на опит за сближаване от страна на продуцента. 44-годишната смята, че тогавашният й отказ да се поддаде на ухажването му "несъмнено" е навредил на кариерата й. Певицата Майлин Клас от своя страна разкри, че през 2010 г., когато се е срещнала с Харви Уайнстийн в Кан, продуцентът й предложил "сексуален договор".