На заупокойната литургия присъстваха българската княгиня Калина и съпругът ѝ Китин Муньос. Дъщерята на Симеон II бе с огледални слънчеви очила, а косата ѝ бе сплетена на плитки по главата, покрита с шал от черен тюл. През годините семействата на Симеон II и Хуан Карлос I продължават да поддържат топли взаимоотношения.

Вижте снимки >>

80-годишният Хуан Карлос, който отстъпи престола на сина си крал Фелипе, бе придружен от съпругата си София и децата си по време на месата, с която почетоха паметта на Хуан, граф на Барселона. Той умира през април 1993 г. на 79-годишна възраст.

50-годишният крал Фелипе бе заедно със съпругата си Летисия. Службата се състоя в Ел Ескориал, където е погребан Хуан.

На литургията присъстваха и сестрите на Фелипе - 54-годишната принцеса Елена и 52-годишната принцеса Кристина, които пристигнаха една след друга за церемонията. Всички кралски особи бяха облечени в черно.

Хуан Испански, граф на Барселона, е третият син на крал Алфонсо XIII Испански и Виктория Южени Батембергска. Хуан е роден в двореца Илдефонсо. Баща му е изпратен в изгнание, когато е обявена Втората Испанска република на 14 април 1931 г.

По-големите му братя - Алфонсо Испански, принц на Астурия и Хайме, граф на Сеговия, се отказват от претенциите си за трона през 1933 г. в полза на най-малкия си брат. След смъртта на баща си той се представя като граф на Барселона, суверенна титла, асоциирана с испанската корона. Конституционната монархия е възстановена в Испания по време на сина му Хуан Карлос I.

Дон Хуан е погребан с почести като за крал в кралската гробница на манастира Сан Лоренцо дел Ескориал до Мадрид. Съпругата му принцеса Мария де лас Мерцедес на Бурбон и Сицилия го надживява със седем години.