Вчера ни напусна легендарният композитор Тончо Русев. Той си отиде след кратко боледуване, дни преди рождения си ден (20 април). Неговите колеги реагираха на тъжната вест.

Звездите на българската и чуждестранната сцена, достигнали върхове в кариерата си, благодарение на неговите песни, изразиха мъката си.

Вижте снимки на Русев и певците >>

Филип Киркоров изпрати съболезнования и големи благодарности към Тончо от Русия:

"Печална вест пристигна при мен от България. Великият български композитор Тончо Русев почина на 86 години...

Той беше автор на първите ми песни, които ми донесоха популярност - "Синдбад Мореплавателя", за която наскоро си спомних в програмата, посветена на Иля Резник при Максим Галкин, дуета ми с Ани Лорак "Ден и нощ", "Попитай морето" и със сигурност най-любимата и скъпа за мен песен, която ми донесе най-голям успех и любовта на милиони фенове още през 1990 г. - "Ти, ти, ти"
!!!Благодаря ви, скъпи ТОНЧО!!!

Не мога да повярвам... Съвсем скоро се срещнахме в дома на Тончо в София, когато бях на турне в родната си България през септември. И сега... Мислехме ли тогава с баща ми Бедрос, че го виждаме за последен път? Не!

Почивай в мир. Твоята памет и тази на красивите ти гениални песни ще живеят в сърцето ми завинаги...

Моля, всички членове на семейството му да приемат моите искрени съболезнования. И целият български народ, който обожава неговите песни, които красят българската естрада толкова години..."


Веселин Маринов преживя тежко загубата на Русев, тъй като на Великден почина баща му. Певецът сподели изпълнение на композицията му "Идвайте си" и написа:

"В два последователни дни си отидоха двамата ми бащи, двамата ми учители - в живота и в музиката. Поклон."

Съобщение с обща снимка на Русев и Васил Найденов се появи и в официалната фен страница на певеца:

"Скърбим за Маестро Тончо Русев"

"Тончо винаги пишеше конкретно за даден певец или певица. Беше характерно, че той не пишеше просто музика, а познаваше характерите ни. По този начин влизаше под кожата предварително. Още преди да сме седнали на пияното. Той усещаше какво може един изпълнител",
каза Найденов в "Здравей, България".

В предаването гостуваха Катя и Здравко от Ритон.

"Той ни запозна, беше ни неофициалният продуцент",
заяви Катя и добави, че Точно винаги е правил музика по вече готово стихотворение: "Винаги е казвал - нотите идват, след като видя думите". Двамата признаха, че преди последния им концерт Тончо ги е помолил да посветят негова песен на жена му Елена. "Не се разплакахме, но ни стана много тъжно. Той вече беше много болен", каза Здравко, цитиран от "Блиц".

"Снощи Марги изпя прощално “Незабрава”... на Тончо Русев, уникалния!!!", написа Йорданка Христова.