Публично съпругата на севернокорейския лидер се появява рядко, но това не й пречи да повлияе на ситуацията в страната. Какво е известно за първата дама на една от най-затворените страни в света, разказва "Газета.ру".

Вижте снимки на Ри Сол Джу >>

В края на март севернокорейският лидер посети Китай - на пътуването той беше придружен от съпругата си - Ри Сол Джу. Тя е втората му жена.

За КНДР, където от дълго време жените на първите хора са били принудени да се скрият от обществото, това поведение на лидера изглежда много необичайно. Първата дама на Северна Корея не само получава място на страниците на местните медии, но определя тенденциите за севернокорейските жени.

От мажоретка до първата дама

За Ри Сол Джу е известно много малко. Тя е на 28 години, израснала е в привилегированото семейство на професор и лекар. Според "Индипендънт", преди да се срещне с Ким Чен Ун, тя учи пеене в Китай и влиза в отбора на момичетата, които поддържат спортните отбори, с които дори посещава Южна Корея.

При какви обстоятелства бъдещият съпруг се запознава с Ри Сол Джу историята мълчи. Дори и когато тя става съпруга на Ким Чен Ун, нейното съществуване е скрито от обществото. Новината, че севернокорейският лидер има нова съпруга се появява едва няколко години след брака им.

За първи път Ри Сол Джу се показва публично при откриването на увеселителен парк в Пхенян през 2012 година. Тогава телевизионият екип небрежно споменава, че Ким Чен Ун се е появил на събитието с жена си.

От тогава до 2014 г. тя рядко е в светлината на прожекторите. През определени периоди изчезва от общественото полезрение. Жителите на Северна Корея обаче не са изненадани от това, защото бащата на Ким, Ким Чен Ир, никога не е огласявал публично личния си живот.

Според една от версиите двойката се жени през 2009 г., а година по-късно Ри ражда дете. Според друга - бъдещите съпрузи се срещат за първи път едва през 2010 г., когато Ким Чен Ун посещава концерт на държавния ансамбъл, в който участва Ри Сол Джу. Сега те отглеждат три деца, но нито полът, нито възрастта им са известни.

Ким Чен-ун станал баща за трети път >>

Определя модата

Въпреки всички консервативни възгледи в КНДР, Ри Сол Джу е голям фен на модата. Дори при държавни събития, тя се появява с продукти от водещи западни марки. В нейната колекция има аксесоари от "Тифани", чанти от "Шанел" и "Диор", скъпи часовници. Такъв откровен интерес на първата дама на Северна Корея към тези луксозни неща озадачава западната преса: известно е, че жителите на Северна Корея не са свикнали на разточителство и лукс, а Ри си позволява да харчи баснословни суми за чанти и други аксесоари.

Стилът на първата дама на КНДР е от особен интерес за пресата. От сп. "Сън" са убедени, че копира Кейт Мидълтън, за да покаже уважение към Запада. Като доказателство посочват един от костюмите, в който Ри е била по време на посещение в Пекин - по цвят съвпада с едно от палтата на херцогинята на Кеймбридж, въпреки че нито силуетът, нито любимите стилове на Ри Сол Джу са подобни на съпругата на принц Уилям.

Ако Кейт се опитва да се придържа към най-новите модни тенденции, то костюмите на съпругата на Ким Чен Ун по-скоро приличат на тези на съветските жени.

Якета с малки точки, поли под коляното, обувки с отворен нос, носени върху чорапогащи и винаги брошка - този образ напомня на героинята от филма "Служебен роман". Само с една уговорка: тези стилове наистина бяха на мода, но тогава.

Предизвикателство пред обществото

Въпреки привидно старомодния стил на дрехите, образът на Ри Сол Джу е предизвикателство пред обществото на КНДР. Под нейно влияние Ким Чен Ун  преразгледа отношението си към облеклото на севернокорейските жени. Сега те имат право да носят панталони, обувки с токове или платформа, аксесоари, които бяха забранени в продължение на десетилетия.