Информационна агенция КРОСС припомня, че “Повелителят на бурите“ получи 6 “Оскар-а“, сред тях за най- добра режисура, най-добър сценарий и най-добър филм. Фантастичната сага “Аватар“ бе номинирана за 9 награди, но получи само три - най-добър оператор, най-добър художник-постановчик и за най-добри специални ефекти.

Според изданието, една от причините за провала на “Аватар“ е в преклонната възраст на много киноакадемици, които предпочитат да гледат филмите на дискове в къщи. Много от тях не са дооценили визуалните преимущества на 3D филма.

В историята на “Оскари-те“ досега нито един фантастичен филм не е побеждавал в номинацията “най-добър филм“. Освен това, в последно време кинокритиците предпочитат малки драми с ясно социално послание.

Провалът на “Аватар“ е още едно доказателство за това, че много членове на Киноакадемията не са способни да оценят новаторството на режисьорите, смятат Time.

Последната, четвърта причина са личните пристрастия на киноакадемиците, смята изданието. Говори се, че в Холивуд не обичат чак толкова Камерън. Оскарите с рекорден брой зрители в САЩ за последните пет години.

Вижте снимки от Оскари 2010  >>