Принцеса Даяна без съмнение е една от най-обичаните кралски особи. Тя бързо си пробива път към сърцата на хората и се превръща в обект на възхищение заради красотата, човечността си и благотворителните каузи, на които се посвещава. Многократно показва на всички, че не се приема като нещо повече от тях, без значение от титлата си, остава земна и вярна на себе си, а сега виждаме, че е предала тези качества и на синовете си - принцовете Уилям и Хари.

Вижте снимки на Даяна >>

Днес се навършват 22 години от трагичната смърт на Лейди Ди и въпреки изминалото време, траурът и мъката по Даяна все още властват в сърцата не само на британските поданици, но в сърцата на милиони хора по целия свят.

Ние обръщаме поглед към снимките, останали от принцесата, както и към 22 факта - повече или по-малко известни за нея, с които да почетем годишнината от кончината ѝ.

Пише на ръка благодарствени картички

Написала е хиляди такива. Много от тях били до хората, които ѝ изпращали подаръци, особено след раждането на Уилям. Сега Меган продължава тази традиция.

Принцеса Даяна и принц Чарлз с малкия Уилям

БТА

Имала е връзка с бодигарда си

Докато беше широко известен фактът, че принц Чарлз има връзка с Камила, по-малко известно е, че и Даяна е била в много близки отношения с бодигарда си Бари Манаки, който е бил назначен на тази длъжност през 1985 г., но година по-късно бил преместен на друга служба, след като станало ясно, че с Даяна имат интимна връзка.

Любимата ѝ група била ABBA

Не е случайно, като се има предвид кои са сред най-големите хитовете на бандата - "Dancing Queen" и "Mamma Mia".

Катрин Уокър била любимата ѝ дизайнерка и нейна приятелка

Даяна е модна икона, а голямо значение за този факт има Катрин Уокър, която става любимата дизайнерка на принцесата и много допринася за безупречния ѝ стил, създавайки някои от най-известните тоалети на Лейди Ди.

Сгодява се за принц Чарлз на 19 години

А принцът бил с 12 години по-голям от нея и под голям натиск да си намери подходяща съпруга.

Принцеса Даяна и принц Чарлз

БТА

Виждала е 12 пъти принц Чарлз преди да се венчаят

Сега е нормално двойките да се срещат с години преди да решат да встъпят в брак, но принц Чарлз и принцеса Даяна имали само 12 срещи преди сватбата си.

Не е била добра ученичка

Въпреки главната си роля в обществото и безспорната си интелигентност, Даяна не била сред най-добрите ученици в училище. Когато била на 16 години, се провалила на два изпита и баща ѝ искал да я изпрати в пансион в Швеция, на което тя твърдо се противопоставила.

Родителите ѝ се развеждат, когато тя е била на 7 години

Като причини за тяхната раздяла били посочвани непрекъснати изневери и дори физическо насилие.

Даяна била четвъртото от пет деца в семейството

Тя има две сестри - Сара и Джейн и по-малък брат - Чарлс Спенсър. Имала е и по-голям брат - Джон Спенсър, който обаче починал малко след раждането си. Това се случило година и половина преди Даяна да бъде родена.

Розовото било любимият ѝ цвят

И го е носила многократно за изявите си като кралска особа.

БТА

Била частна ученичка до 9-годишна

Но след развода на родителите си започва да посещава елитно училище.

Годежният ѝ пръстен със сапфир сега принадлежи на Кейт Мидълтън

Това е пръстенът с 12-каратов сапфир, обграден от 14 диаманта и съчетан с бяло злато.

По-голямата ѝ сестра първа се срещала с принц Чарлз

Затова Даяна го познавала от семейни събирания, откакто била на 16 и още тогава го харесвала.

Сватбената ѝ рокля била най-дългата в историята на кралското семейство

И била украсена с 10 000 перли.

БТА

Продава 79 от роклите си на благотворителен търг

Всъщност идеята за това била на малкия тогава принц Уилям и Даяна решила да го послуша. Тя била голям защитник на човешките права и водела редица благотворителни кампании. Продава 79 от своите рокли в аукционна къща Christie's в Ню Йорк и събира сумата от 5,7 милиона долара. В търга участвали 1100 човека, а най-скъпата продадена рокля била онази, с която Даяна присъствала на вечерята в Белия дом. Платената цена за нея била 222 500 долара.

Отказала да обещае, че ще се "подчинява" на Чарлз в сватбения си обет

Още тогава Даяна показва характер и настоява текстът на сватбения обет да бъде променен. Кейт Мидълтън използва същия този текст при брачната си церемония с принц Уилям.

Била твърде висока за балерина

А това била една от детските ѝ мечти. Височината ѝ се оказва причина да не може да преследва кариера на балерина, но Даяна продължава да танцува през целия си живот, както и да подкрепя, включително и финансово, училища по танци.

Работила е преди да се омъжи за Чарлз

Даяна винаги е показвала, че е близо до хората и не се е възприемала като нещо повече от тях. Макар че е била родена в аристократично семейство, след като завършва училище, тя работи като всеки нормален човек. Била е чистачка и детегледачка, а малко по-късно и като помощник-учителка в детска градина.

БТА

Прави всичко възможно да отгледа синовете си като нормални момчета

Това означавало много посещения на Дисниленд и Макдоналдс. Синовете ѝ са споделяли, че тя често е намирала време да се забавляват заедно и им е носела лакомства. Освен това много пъти ги е включвала в активности, свързани с благотворителната ѝ дейност. Явно е свършила добра работа, защото днес принцовете Уилям и Хари продължават нейните каузи.

Борила се е с булимия и депресия

Животът на Даяна като принцеса не е бил точно свързан само с щастие и блясък. Тя се е борила с много сериозни психични състояния и в едно интервю разкрива, че започва да страда от булимия и депресия горе-долу от момента, в който се сгодява за принц Чарлз.

Мястото на погребението ѝ е на отдалечен остров

Трагичната смърт на принцеса Даяна на 36-годишна възраст шокира света и до днес тежи най-много на хората, които най-силно са я обичали. Погребението ѝ през 1997 г. бе предавано на живо по телевизията. Самата служба бе в Уестминстърското абатство, след което самото погребение се извършва на отдалечен частен остров. Той е по средата на Oval Lake на територията на семейния имот на фамилията на Даяна в Алтроп парк.

Погребението на принцеса Даяна

БТА

Принцесата, която остава кралица в сърцата на хората

Принцеса Даяна загива на 31 август 1997 г. в Париж при автомобилна катастрофа в Париж, в тунела под моста Алма. Автомобилът, в който тя е пътувала, се опитвал да избяга от папараци и с голяма скорост се ударил в стената на тунела, след това в една от колоните, разделящи потоците на движение, и накрая се преобърнал. В инцидента губят живота си и синът на египетския милиардер Мохамед ал Файед - Доди ал Файед, както и шофьорът на автомобила Анри Пол.

22 години след смъртта си Даяна, тя все още вълнува хората. За британската общественост, а и не само за британската, дори още е трудно да възприеме Камила Паркър като съпруга на принц Чарлз. Децата на Даяна следват нейните стъпки и правят всичко възможно тя да не бъде забравена. Макар че, колкото и години да изминат, Даяна ще бъде това, което винаги е била - красивата принцеса, която стана кралица в сърцата на хората.

БТА