След като стана ясно, че Брус Уилис страда от афазия, днес ви разказваме за още пет звезди, които са били диагностицирани с тази коварна болест. А какво по-точно представява тя? 

Афазията е състояние, което засяга способността ви да общувате. То може да увреди речта ви, както и начина, по който пишете и разбирате говоримия и писмения език. Обикновено тя се появява внезапно след инсулт или травма на главата. Не е изключено да настъпи и постепенно в резултат на бавно развиващ се мозъчен тумор или заболяване, което причинява прогресивно, трайно увреждане. 

Брус Уилис 

След като се сблъска със здравословни проблеми, звездата от "Умирай трудно" беше диагностициран с афазия, "която влияе на когнитивните му способности", споделиха неговите близки през миналия месец. Това го довежда до трудното решение да се пенсионира.

"В резултат на това Брус се оттегля от кариерата, която означаваше толкова много за него", заяви семейството му - съпругата Ема Хеминг Уилис; дъщерите Румър Уилис, Скаут Уилис, Талула Уилис, Мейбъл Уилис и Евелин Уилис и бившата му съпруга Деми Мур.

Снимка: Getty Images

Шарън Стоун

През 2001 г. звездата от "Първичен инстинкт" е откарана в болница с инсулт, който е предизвикал "масивен" мозъчен кръвоизлив. Това сподели самата тя пред "The Hollywood Reporter". Актрисата кърви в продължение на девет дни, а след това прекарва следващите две години, "учейки се да ходи и да говори отново" - и двата симптома на афазията.

"Върнах се у дома от този инсулт заекваща, не можех да чета две години. Участвах в сериала "Закон и ред" и ми беше трудно да се справям с репликите си. Сега мога да говоря за това, защото вече съм добре. Чувствам се наистина добре, когато говоря.", казва тя

Снимка: AP/БТА

Емилия Кларк

Скоро след като приключва снимките на първия сезон на "Игра на тронове" през 2011 г., Кларк получава аневризма, която причинява инсулт и субарахноидален кръвоизлив. Това води до мозъчна операция, а две седмици по-късно тя не може да си спомни собственото си име.

"Страдах от състояние, наречено афазия, последица от травмата, която мозъкът ми беше претърпял", казва тя пред "The New Yorker" през 2019 г. "В най-тежките си моменти молих медицинския персонал да ме остави да умра."

За щастие на Кларк състоянието ѝ е временно.

През 2013 г. тя претърпява втора операция, за да се справи с друга аневризма. Въпреки че манипулацията е била с усложнения, актрисата вече е излекувана и се е върнала към обичайния си начин на живот.

Снимка: Getty Images

Габриела Гифърдс

Като член на Камарата на представителите, обслужваща Аризона, Гифордс е простреляна в главата при опит за убийство през 2011 г. Оцелява, въпреки че впоследствие има труден път към оздравяването. След множество операции и месеци, прекарани в болница, тя се възстановява напълно, но продължава да се бори с афазията.

"Афазията наистина е гадна", казва тя пред "PBS News Hour" през 2021 г. "Думите са там, в мозъка ти. Просто не можеш да ги изкараш навън. Обичам да говоря. Аз съм разговорлива."

Снимка: Getty Images

Дик Кларк

Дългогодишният телевизионен и радиоводещ, който почина през 2012 г., получи инсулт през декември 2004 г., който го парализира от едната страна и значително наруши говора му - симптом на афазия.

Той трябваше да пропусне годишното си предаване в новогодишната нощ, а когато се върна през 2005 г., каза, че говорът му все още не е бил на ниво.

"Миналата година получих инсулт", сподели Кларк. "Той ме остави в лошо състояние. Трябваше да се науча да ходя и да говоря отново. Беше дълга, тежка борба. Говорът ми не е перфектен, но се справям."

Снимка: Getty Images

Ранди Травис

Докато се бореше със сърдечна недостатъчност през юли 2013 г., кънтри певецът получи масивен инсулт, който го направи неспособен да говори.

"В моя случай мозъкът ми функционираше и можех да разбира какво ми се казва, но не можех да отговоря", пише Травис в мемоарите си от 2019 г.

"Прекарах три месеца в логопедична терапия, преди да се науча да казвам буквата "А". Накрая, след около година и половина, можех да кажа "да", "не" и "баня". Можех да изрека и "обичам те" и няколко други фрази, но не повече. Всичко това беше изключително разочароващо за мен."

Травис обаче непрекъснато напредва и успява да възвърне гласа си, като през последните години дори изнася концерти.

Снимка: Getty Images