Ако беше жив, легендарният вокал на ливърпулската четворка "The Beatles" Джон Ленън днес щеше да навърши 80 години. Годишнината от рождението му се отбелязва с разнообразни събития, съобщават в. "Daily Star" и RTE.

Дълго след убийството му музикантът, който беше застрелян на 40-годишна възраст в Ню Йорк през 1980 г., продължава да оказва трайно влияние върху популярната култура.

След случайна среща с друг бъдещ член на "The Beatles" - Пол Маккартни, през 1957 г., Ленън променя хода на музикалната история с творчество, което успява да издържи тестовете на времето.

След като допринася "The Beatles" да се изстрелят до върховете на славата и да станат една от най-великите групи в света, Джон Ленън продължава да се радва на вдъхновяваща кариера.

След разпадането на легендарната ливърпулрска четворка през 1970 г., Ленън издава първия си самостоятелен проект "John Lennon/Plastic Ono Band" през същата година, включващ заглавия като "Mother" и "Working Class Hero".

По-малко от година по-късно идва албумът "Imagine", чието заглавно парче неразривно се свързва с наследството на музиканта.

Мемориалът "Ягодови полета" в нюйоркския Сентръл парк, където е разпръсната прахта на Ленън, включва мозайка, изписваща "Imagine".

Осемдесетата годишнина от рождението на легендарния изпълнител се отбелязва с временен телевизионен канал, ЛЕНЪН80, който ще излъчва специални програми от днес до 15 октомври, пише БТА. Каналът е лансиран от "Universal Music Group".

Годишнината отбелязва и родният му град Ливърпул, чиято управа организира глобално съревнование в търсене на друг велик автор на песни. В града се открива и изложба с непоказвани досега фотографии на Джон Ленън в Ню Йорк.

По-рано през седмицата известният британски певец Елтън Джон говори за вдъхновяващото си приятелство с Ленън в специално предаване по радио BBC 2 със сина му Шон Ленън.

"Ако беше жив, баща ти вероятно щеше да спечели Нобелова награда за мир. Ето такъв човек беше той - обединител, и беше готов да стигне далече, за да накара хората да разберат неговата гледна точка", сподели Елтън Джон пред своя кръщелник Шон Ленън.