Актрисата Оливия Уилямс, която играе във филмите "Шесто чувство", "Образование", "Колежът "Ръшмор" и др., сподели "странен" симптом на рак на панкреаса, който успя да преодолее, пише Daily Express.

На Оливия и отнема почти четири години, за да конкретизира диагнозата, след като първите симптоми се появяват през октомври 2014 г. След като победи болестта, актрисата иска да повиши осведомеността за нейните симптоми. Оливия сподели своя "много странен симптом" на рак на панкреаса - зачервяване на лицето.

сички ми казваха в продължение на четири години, че имам перименопауза. Но по това време тя не беше, сега е", споделя тя.

Актрисата също така насърчава хората над 40 години да посетят лекар, ако забележат "необичайни движения на червата за дълго време".

"Тъй като туморът расте, симптомите на болестта могат да идват и да си отиват", споделя тя, но вече в качеството си на посланик в кампания за информираност за рака на панкреаса във Великобритания.

Тя посочва и общите симптоми на заболяването, които включват: болки в корема или гърба, загуба на тегло, лошо храносмилане.

Болката може да започне като общ дискомфорт или болезненост в корема, да се разпространи и в гърба. Дискомфортът може да се влоши, когато човек лежи, а преместването на торса напред понякога може да води до облекчение.

Допълнителните симптоми са загуба на апетит, жълтеница, променено поведение на червата, новодиагностициран диабет, храносмилателни проблеми, умора и слабост.

Всеки от тези симптоми, ако продължават четири или повече седмици, трябва да бъде консултиран от лекар.

По-задълбочено в симптомите на заболяването, проявяващи се в промени в поведението на червата, трябва да се обърне внимание при запек или диария (течни изпражнения).

Ракът на панкреаса също може да причини бледо мазни изпражнения (стеаторея). Такива изпражнения са ясен признак за мазнини във фекалиите, което може да означава, че храната не се усвоява правилно.