Починала е Сачийн Литълфедър, активистка и актриса, която отказва да приеме наградата за най-добър актьор от името на Марлон Брандо на Оскарите през 1973 г.

Смъртта ѝ беше обявена в неделя от Академията за филмово изкуство и наука. Причината за смъртта не е известна.

Смъртта ѝ настъпи само няколко седмици, след като Академията се извини на г-жа Литълфеър за отношението към нея по време на Оскарите. В интервю през август г-жа Литълфедър заяви: "Никога не съм мислила, че ще доживея деня, в който ще чуя това, ще преживея това".

Облечена в блестяща рокля, нейната поява на 45-ите награди "Оскар", на 26-годишна възраст, беше първият път, когато жена от индиански произход застава на сцената на церемонията. Но отзвукът и критиките бяха незабавни.

Г-жа Литълфедър, чието рождено име е Мари Круз, е родена на 14 ноември 1946 г. в Салинас, Калифорния.

Актьорската ѝ кариера започва в Американския консерваторен театър в Сан Франциско в началото на 70-те години. Следват роли във филми като "The Trial of Billy Jack" и "Winterhawk."

В интервю за Академията г-жа Литълфедър заяви, че е планирала да гледа наградите по телевизията, когато в нощта преди церемонията ѝ се обадил Брандо, който е бил номиниран за ролята си на Вито Корлеоне в "Кръстникът".

Двамата са се сприятелили чрез нейния съсед, режисьора Франсис Форд Копола. Г-н Брандо я помолил да откаже наградата от негово име, ако спечели, и ѝ дал реч, която да прочете за всеки случай.

Тъй като до края на програмата са оставали само около 15 минути, преди г-жа Литълфедър да пристигне,  продуцентът на Оскарите забелязал листите в ръцете на г-жа Литълфедър и ѝ казал, че ще бъде арестувана, ако речта ѝ продължат повече от 60 секунди.

Снимка: АР/БТА