Актьорът Лиъм Нийсън увери, че не е расист, като по този начин реагира след възникнала полемика заради негово изявление, че след като приятелката му била изнасилена, искал да убие чернокож, предаде Франс прес и БТА.

"Никога не бях изпитвал нужда да се освободя от задръжките си", заяви 66-годишният актьор в предаването "Добро утро Америка" на телевизия Ей Би Си.

Нийсън предизвика полемика, заявявайки в интервю за в. "Индипендънт", че искал да убие "чернокожо копеле", след като научил, че негова приятелка била изнасилена от чернокож.

"Не съм расист - каза актьорът пред телевизия Ей Би Си. - Ако тя ми бе казала, че нейният насилник е ирландец, шотландец, англичанин или литовец, щях да изпитам същото. Изнасилването бе преди 40 години. Обикалях с палка в ръка квартали на чернокожи, надявайки се да бъда нападнат."

Нийсън призна, че навремето направил 4-5 подобни обиколки. Той бе интервюиран, докато промотираше филма "Студено отмъщение", в който героят му търси възмездие за убийството на сина си.

Лиъм нарече реакцията си "ужасна" и обясни, че за него това било урок за "първичната необходимост" от отмъщение.