Алекси Лайхо - фронтмен и китарист на финландската метъл група "Чилдрън ъв Бодъм", е починал на 41-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение в социалните мрежи.

Музикантът, който през последните години страдаше от здравословни проблеми, е издъхнал в дома си в Хелзинки миналата седмица. Точната причина за кончината му не се разкрива.

"Загубихме брат. Светът загуби изключителен автор на песни и един от най-великите китаристи на всички времена. Спомените за Алекси и неговата музиката ще живеят вечно", споделиха останалите членове на групата във Фейсбук.

Алекси Лайхо и барабанистът Яска Раатикайнен основават "Чилдрън ъв Бодъм" пред 1993 г. Групата става една от най-продаваните и прочути по света финландски музикални формации, преди да изнесе прощалния си концерт през декември 2019 г. Впоследствие Лайхо и трима бивши членове на бандата сформират "Бодъм афтър миднайт".

Като признание за таланта му през 2009 г. музикантът е обявен от читателите на сп. "Гитар уърлд" за "най-добрия метъл китарист".