Поетесата Аманда Горман, която развълнува САЩ на церемонията по встъпването в длъжност на президента Джо Байдън миналия месец, въведе поезията и на една от най-големите национални сцени - на финала на първенството по американски футбол, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Горман, която е на 22 години, прочете оригинална поема в началото на церемонията за "Супербоул" в Тампа, Флорида. Творбата "Chorus of the Captains" бе посветена на трима души и приноса им в борбата с пандемията от новия коронавирус - преподавателят Тримейн Дейвис, медицинската сестра Сузи Дорнър и ветеранът от ВМС Джеймс Мартин, които бяха избрани за почетни капитани на финала.

Младата поетеса не беше на стадиона, тя прочете поемата във видеозапис, излъчен на стадиона на фона на кадри с Дейвис, Дорнър и Мартин.

Включването на поезия в церемонията бе почти немислима досега среща на изящество и блясък. Но макар "Супербоул" да не е типична сцена за един поет, шоуто показа до каква степен Горман е превзела общественото внимание, особено след церемонията по встъпването в длъжност на президента Байдън.

Горман, която е лауреат на първата връчена награда за млад национален поет в САЩ, стана най-младият човек, рецитирал на церемония за встъпване в длъжност на президент на САЩ. Тя прочете "The Hill We Climb'' пред Капитолия и незабавно се превърна в сензация. Илюстрирано издание на нейната поема бързо се превърна в бестселър. Тя подписа договор с агенцията за супермодели Ай Ем Джи Модълс, която представлява също тенис звездата Наоми Осака и драматурга Джеръми О.Харис. Тази седмица интервю с нея за сп."Тайм" взе бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.

Участието на Горман на "Супербоул" е планирано преди инагурацията на Байдън.