Американците свързват името Арчи, с което британският принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, нарекоха първородния си син, с две от най-популярните имена в поп културата си, както и с домашните си питомци.

Вижте снимки на бебето >>

Скоро след като херцозите на Съсекс оповестиха, че момченцето им ще се нарича Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, името на кралското отроче бързо се превърна във водеща тема в социалните медии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макар Арчи да е сред 20-те най-популярни имена за момче във Великобритания, то не е разпространено сред американските деца.

В САЩ, където е родена и израснала Меган Маркъл, хората масово свързват името Арчи с популярния комиксов герой - червенокосия тийнейджър Арчи Андрюс, дебютирал през 1941 г., както и с не толкова обичания персонаж Арчи Бънкър от телевизионния сериал "Всичко в семейството" от 70-те години на миналия век.

Коментирайки избора на име, потребител от САЩ написа в Туитър, че кралското бебе сега е вторият най-известен Арчи в света.

Освен с популярните персонажи Арчи Андрюс и Арчи Бънкър, американците свързват името и със своите кучета и котки, сред които наименованието е доста разпространено.

Включвайки се по темата, потребител на Туитър публикува видео на своя лабрадор като кутре, придружено от надписа:

"Това е нашият Арчи преди 7 години".

Американските медии разтълкуваха и името като посочиха, че Арчи е съкратено от Арчибалд, което означава искрен, дързък и смел, а Харисън означава "син на Хари".

Анализирайки исторически и съвременни данни, експертите по генеалогия прогнозират, че в идните години популярността на името ще нарасне, особено във Великобритания.

Понастоящем Арчи е на 18-о място сред най-разпространените бебешки имена във Великобритания. Анализаторите очакват до 2022 г., когато синът на Хари и Меган навърши предучилищна възраст, името му вече да е в Топ 10, а до 2025 г. да стане най-популярното за момче във Великобритания.

Експертите напомнят, че след раждането на принц Уилям популярността на името му "скача" с 88 процента, а на принц Хари - с внушителните 592 процента.

След като на бял свят през 2013 г. се появи принц Джордж - първородният син на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин, името му се изкачи със седем места в списъка с най-популярните имена. През двете години, последвали раждането през 2015 г. на сестра му, принцеса Шарлот, името й отбеляза "скок" с 13 позиции.

Увеличаването на популярността на дадено име под влияние на кралското семейство не е нова тенденция. Историците отбелязват, че след раждането на всяко от децата на кралица Виктория (1837-1901) популярността на името му е "скачала" средно със 100 процента.