"Септември" - фънк одата на "Earth, Wind & Fire", която просто не може да не танцуваш, се превърна в евъргрийн и това се дължи в голяма степен на ликуващия саксофон на Андрю Улфолк. Дългогодишният член на култовата група почина на 71 години, след 6-годишно боледуване, съобщи певецът на формацията Филип Бейли, без да пояснява от какво е страдал колегата му, предава CNN.

Embed from Getty Images

"Срещнах го в гимназията и бързо станахме приятели, а после и колеги в групата. Имам страхотни спомени с него. Невероятен талант. Забавен, остроумен, винаги стилен. Той премина във вечността, от тази Земя на умиращите към Страната на живите", написа емоционално сбогуване Бейли в социалните мрежи.

Улфолк се присъединява към групата в началото на 1970-те. Съставът на EW&F се променя често през годините, но Улфолк официално е на пост със своя саксофон (както и флейта и перкусии) в групата до 1993 г.

Улфолк учи музика в Ню Йорк, когато Бейли му се обажда и го кани да се присъедини към групата, след като двамата са свирили заедно в Денвър. Андрю е известен като един от "оригиналните девет", пише Бейли в мемоарите си от 2014.

Embed from Getty Images

На турнета, Улфолк умееше да стопи студа на концертите със солата си на на саксофон, завладявайки сцената, докато останалите му колеги го настигнат. Не беше лидер на групата, но на сцената той притежаваше безпогрешната харизма на звезда, казва Бейли.

Той го описва и като "весел шегаджия", който "може да напълни кошчето за боклук на хотелската стая на някой от нас с гореща вода и да го сложи отгоре на открехната врата, и да се излее когато се върнем късно през нощта".

Embed from Getty Images

През 2000 г. Улфолк е въведен в Залата на славата на рокендрола заедно със своите колеги, оригиналните членове на Earth, Wind & Fire. Същата вечер Улфолк, единственият член на групата, облечен в огнено червено сако, изпълни победоносно соло в "Shining Star".