Актрисата Анджелина Джоли посети най-големия бежански лагер в света, където са настанени почти милион мюсюлмани рохинги, за да привлече вниманието върху съдбата им преди призива на ООН да бъдат набрани 920 милиона щатски долара.

Вижте снимки >>

Повече от 730 000 рохинги избягаха преди 18 месеца от Мианма, където основна религия е будизмът, от страх от етническо прочистване. Сега те живеят в лагери в съседен Бангладеш, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорител на Агенцията на ООН за бежанците каза, че Анджелина Джоли ще посещава лагерите три дена като специален пратеник на организацията, за да "прецени" нуждите на рохингите и предизвикателствата пред Бангладеш като приела ги страна.

Анджелина Джоли ще се срещне с министър-председателя шейх Хасина Вазед, който спечели общественото одобрение, като се ангажира да не репатрира рохинги против волята им, както и с министъра на външните работи Абул Хасан Махмуд Али.

Това е първото посещение на Анджелина Джоли в Бангладеш, но тя се е срещала с рохинги в Мианма през 2015 г. и в Индия през 2006 г.