Картина на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, която е едновременно част от политическата и холивудската история, отива на търг.

Аукционната къща "Кристис" съобщи, че мароканският пейзаж "Минарето на джамията Кутубия", дело на британския държавник, се предлага на търг от американската актриса Анджелина Джоли следващия месец. Първоначалната оценка на творбата варира между 2,1 и 3,4 милиона долара.

Пейзажът е бил подарен от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт.

Вижте снимки на Анджелина >>

На платното е изобразена внушителната джамия от 12 век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственaта творба, нарисувана от британския лидер по време на Втората световна война. Тя е била сътворена след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия, предава БТА. Тогава двамата държавници посещават и мароканския град, като Чърчил запознава президента на Щатите с красотите на селището и му подарява картината за спомен.

Снимка: АР/БТА

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945 година. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 г. я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. Звездната двойка се раздели през 2016 г., а разводът им бе обявен през 2019 г. Платното ще бъде предложено на търг от Джоли на 1 март в Лондон в рамките на аукциона на "Кристис" за съвременно британско изкуство.

тя може да постави рекорд за творба на Чърчил. Досега най-скъпо продадената му работа намери купувач за 1,8 милиона британски лири.

Снимка: АР/БТА