Красивата и неостаряваща Джейн Фонда беше арестувана във Вашингтон, Федерален окръг Колумбия, в петък, след като протестира срещу бездействието спрямо климатичните промени.

Актрисата и активист стартира кампания за гражданско неподчинение "Fire Drill Fridays", искайки действия срещу изменението на климата. Като част от инициативата, 81-годишната протестира пред Капитолия, като планира да го прави всеки петък до януари, когато трябва да започнат снимките на новия сезон на сериала "Grace and Frankie", който е на Netflix и е с нейно участие.

Вижте снимки на Джейн >>

"Ще използвам лицето си, което в момента е известено и популярно заради телевизионния сериал, във Вашингтон, където ще протестирам всеки петък. Ще участваме в гражданско неподчинение и ще бъдем арестувани всяка седмица", категорично заяви носителката на "Оскар" пред в. "Washington Post".

На видео, разпространено в интернет, се вижда как холивудската звезда, облечена в червен шлифер, бива отведена заедно с още 16 души от служители на реда, само след 10-минутен митинг. И докато полиците съпровождат Фонда, мнозинството я изпраща с възгласи и ръкопляскане. Според униформените акцията им била незаконна.

Това обаче не е първият път, когато Фонда е била с белезници - през 1970 г. тя бе арестувана по време на обиколка из страната, през която е изнасяла речи срещу Виетнамската война. Тогава актрисата е арестувана на летището в Кливланд, след като охраната претърсва багажа ѝ и открива торба с витамини, за които предполага, че са наркотични вещества. По-късно, когато разбират истината, свалят обвиненията срещу нея.

Сега тя каза пред медията, че кампанията ѝ е била вдъхновена от Грета Тунберг - тийнейджърката-активист, която е превърнала протестите срещу бездействието спрямо климатичните промени в своя мисия.

"Тя осъзна какво се случва. Това я травмира толкова силно, че дори спря да говори и да се храни. Прочитайки тези факти, бях разтърсена, защото знаех, че Грета е прозряла истината", споделя Фонда пред американската преса.

Но Джейн не е единствената, която е на това мнение. Преди ден колежката ѝ Мелани Грифит подкрепи Фонда, споделяйки в официалната си Инстаграм страница част от интервюто ѝ.

"Джейн, ти си най-смелата жена, която познавам. Подкрепям те. Давай, момиче! Ако имаш нужда от мен, готова съм да ме арестуват", гласи посланието на бившата съпруга на Антонио Бандерас.