Ресторантьорът Веселин Денков-Брадата и манекенката Ивайла Бакалова са арестувани на ГКПП "Калотина" във вторник късно вечерта.

Двамата се връщали от Италия, където били на почивка. Според разследващите Денков е сочен за тартор на лихварската банда на Ивайло Георгиев - Пифа от столичния кв. "Люлин", който от години тормози хората в района, предава "24 часа".

Вижте снимки на Ивайла >>

Той, синът му Александър и силовакът Атанас Мечев-Гаргата са задържани без много шум в четвъртък, докато Веселин Денков е бил в чужбина. Весо Брадата, когото приятелите наричат също Весо Воденицата заради едноименния му ресторант, дълго време работел с пари на Васил Божков, като с тях отпускал заеми. Освен това Денков е подсъдим заедно с Иво Масларов заради изнудването на Станка Марангозова, която беше убита през октомври м.г. Масларов е обвинен като поръчител на покушението, но се издирва от Интерпол.

Снимка: Официален профил в Instagram

Атанас Мечев-Гаргата е рецидивист с две дела в Специализирания наказателен съд като наркобос. Освен него и Пифовете са задържани още 6-има души. Същите бяха закопчани преди 5 месеца в столичния квартал "Разсадника", а по-късно пуснати на свобода. Тогава бандата респектираше собственик на фирма за бързи кредити.

По време на акцията са претърсени няколко адреса и заложните къщи на люлинските лихвари. Там униформените открили много чужди лични карти, злато и оръжия. Лихварите прибирали от длъжниците си документите за самоличност като гаранция за връщане на сумите. Конфискуван е част от автопарка с коли на длъжници. През годините паркингът им е подпалван умишлено няколко пъти. Заложните къщи на лихварското семейство са затворени от петък, видя репортер ан "24 часа". Ивайло Георгиев-Пифа отпускал заеми с големи лихви - 10% за седмица и 40% на месец, когато няма залог. При забавяне с вноските мутрите заплашвали и биели длъжниците. За респект бандата използвала гардовете на Наско Гаргата. При обиск в дома му е бил открит кокаин.

Снимка: Официален профил в Instagram

Люлинските Пифове спонсорирали Гаргата с крупни суми всеки месец. С взетите пари той купувал буци чист кокаин, който после пласирал с дилърите си. Лихварите осигурявали гръб на Мечев, за да навлезе на пазара на дрога в столицата. Проверява се връзка на разследващи полицаи и прокурори за чадър над задържаните, научи още "24 часа".