Канадският режисьор, сценарист и продуцент Пол Хагис бе задържан в Италия по обвинения в сексуално насилие, предаде Франс прес, като се позова на местни медии.

Те цитираха прокурора на южния италиански град Бриндизи, че 69-годишният Хагис е "сериозно заподозрян" в посегателство и нанасяне на тежки телесни повреди "на млада чужденка".

Канадският режисьор отрече обвиненията.

"Проведете разследване възможно най-бързо, аз съм невинен", каза лаконично той, цитиран от своя италиански адвокат Микеле Лафорджа.

Хагис е сценарист на "Момиче за милиони" - режисиран от Клинт Истуд филм, който получава през 2005 г. четири награди "Оскар", включително за най-добър филм. Той е режисьор и сценарист на филма "Сблъсъци", който през 2006 г. печели "Оскар" за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий. Така Хагис е единственият сценарист на филми, удостоени с най-престижната награда в света на киното, две последователни години.

Канадецът трябваше да е звездата на започващия утре кинофестивал "Алора фест" в южния италиански град Остуни, провинция Бриндизи, област Пулия.

Малко преди това обаче той срещнал млада жена, която принудил да имат сексуални отношения. В резултат тя била принудена да потърси медицинска помощ, заяви прокурорът на Бриндизи.