Бразилският певец и китарист Жоао Жилберто, считан за пионер на стила боса нова, почина на 88-годишна възраст, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Жилберто е починал в дома си в Рио де Жанейро в събота следобед. Причината за кончината му не се споменава. През последните години музикантът е страдал от влошено здраве.

Жоао Жилберто е роден на 10 юни 1931 г. в Жуазейро, щата Баия. Открива музиката на 14-годишна възраст с първата си китара. Започва да пее на 18 години.

През 1978 година - на джазфест в Ню Йорк

Снимка: AP/БТА

През 1957 г. създаденият от него стил боса нова предизвика сензация в музикалните среди на Рио де Жанейро, където се мести Жилберто. Много млади китаристи започват да го имитират.

Повратна точка в кариерата му се оказва първият му запис "Chega de Saudade", издаден през 1958 г.

Албумът "Getz/Gilberto" от 1964 г., записан съвместно с американския саксофонист Стан Гец, допринася за популяризирането на стила боса нова по света.

Тавата включва песента "Момичето от Ипанема", изпята на португалски от Жоао Жилберто и първата му съпруга Аструд. Парчето става глобален хит и се превръща в стандарт за джаза. През 1967 г. легендарният Франк Синатра включва песента в репертоара си.

Жоао Жилберто е издал десетки албуми. Творчеството му е отличено с няколко награди "Грами".