Дейвид Бекъм даде акаунта си в Инстаграм на украинска лекарка, за да може тя да разкаже в какви условия работят в болницата в Харков и какво се случва с пациентите, пред голяма аудитория, каквато са последователите му - 71, 6 милиона.

Вижте снимки >>

Ирина, която е ръководител на регионалния перинатален център и детски анестезиолог, публикува снимки от центъра като стори в профила на бившия футболист на "Манчестър Юнайтед", "Реал Мадрид" и английски национал, съобщава "Sky news".

Тя показа колегите си, лекуващи новородени бебета, сподели снимки на мазето, където пациентите са били премествани в началото на войната, и благодари за апаратурата, дарена от УНИЦЕФ, благотворителна организация, на която Бекъм е посланик.

Ирина разказа, че в първия ден на войната бременните жени и майките са били "евакуирани в мазето". "Бяха ужасни три часа, които прекарахме заедно долу. За съжаление, не можем да заведем бебета в мазето, защото са в интензивно отделение, където разчитат на животоспасяващото оборудване", каза тя.

 

"Първите дни бяха най-трудни. Трябваше да се научим как да работим по време на бомбардировки".

Лекарите и сестрите работят по 24 часа през цялата седмица. Лекарката каза, че остава в заведението през целия ден и освен че изпълнява задълженията си като ръководител на центъра, тя работи като детски анестезиолог, по логистиката и предлага емоционална подкрепа на пациентите.

Ирина показа Яна и нейния син Михаил, който се родил на втория ден от войната с проблеми с дишането.

"Сега е по-добре, но къщата на семейството е разрушена и те не могат да се върнат", каза тя. Добави, че от УНИЦЕФ доставят медицински консумативи на Украйна от години.

От началото на войната североизточният град Харков е едно от местата на тежки сражения между украинските и руските сили. Битката за града е описана като една от най-смъртоносните в инвазията, а съветник на украинския президент я нарече "Сталинград на 21-ви век".

Откакто започна войната в Украйна, Бекъм, който е съсобственик на "Inter Miami CF" и съсобственик на "Salford City", написа много публикации за въздействието на конфликта върху децата. "Ситуацията в Украйна е опустошителна и ужасяваща за нейния народ. Като родител за мен е сърцераздирателно да гледам какво става с невинните деца, които сега живеят във военна зона", написа той на 27 февруари.

В друга публикация от 11 март Бекъм каза: "Повече от 1 милион украински деца са станали бежанци през последните две седмици. Благодаря много на всички, които дариха на УНИЦЕФ".