Белгийският принц Габриел може би има любовна връзка с престолонаследницата на Нидерландия - принцеса Амалия, съобщават днес медии в Белгия, като се позовават на статии в германската и аржентинската  преса.

В съобщенията се отбелязва, че засега подобна връзка трудно може да завърши с брак заради ограничения, наложени от белгийската конституция. Основният закон предвижда представител на нидерландската монархия да не може да упражнява никаква власт в страната.

Конституционният текст е приет през 1830 г., когато Белгия обявява своята независимост, и е свързан с тогавашните отношения със северните съседи, поясняват юристи. Те уточняват, че оттогава отношенията са изгладени и няма причина той да не бъде променен. По техните думи за промяната са нужни 2/3 от гласовете във Федералния парламент.

Вижте снимки на принцеса Амалия >>

Според тях, ако наистина отношенията между Габриел и Амалия стигнат до желание за брак, конституцията на Белгия може да бъде променена, още повече че посочените ограничения противоречат на правото на ЕС. Медиите отбелязват, че подобни законови промени са били предлагани безуспешно няколко пъти в последните 30 години.

Принцеса Амалия

Снимка: Getty Images

Наскоро нидерландското правителство реши, че престолонаследник може да се възкачи на трона, дори да е в брак с човек от същия пол. Решението бе "чисто теоретично" по думите на премиера Марк Рюте, припомня БТА. В медиите в последните месеци имаше спекулации за сексуалните предпочитания на Амалия, която след месец навършва пълнолетие.

Белгийският принц Габриел (18 г.) е втори в редицата за наследяване на трона. Престолонаследник е сестра му принцеса Елизабет (20 г.), херцогиня на Брабант.

Принцеса Амалия с баща си крал Вилем-Александър

Снимка: Getty Images