Бившият крал на белгийците Албер се срещна за пръв път с дъщеря си Делфин, след като тя спечели седемгодишна съдебна битка, за да докаже, че той е неин баща.

Двамата са се видели миналата неделя в кралската резиденция Белведере в Лаакен в присъствието на кралица Паола, съпруга на Албер.

"На 25 октомври, в неделя, бе отворена нова страница, изпълнена с емоции, спокойствие, разбиране и надежда", се посочва в изявление на краля, кралицата и принцеса Делфин.

"Срещата ни се състоя в двореца Белведере, в нея всеки от нас имаше възможност да изрази спокойно и с емпатия чувствата и преживяното", гласи съобщението.

В него се казва също, че "след смущението, раните и страданието идва време за прошка, изцеление и помирение".

Делфин Боел (52 г.), която е скулптор, е родена от връзка на Албер Втори с майка ѝ Сибил дьо Селис Лоншам, продължила през 60-те и 70-те години на миналия век. По онова време Албер Втори е бил престолонаследник, но е бил вече женен от 1959 г. за бъдещата кралица Паула.

В продължени на седем години тя води съдебни дела, за да докаже, че Албер е неин баща, припомня БТА. След като ДНК тест го потвърди, съдът я призна за дъщеря на бившия монарх и й даде титлата принцеса и името Сакскобургготска.

Албер (86 г.) абдикира преди шест години в полза на сина си Филип. Той оспорваше твърденията, че е баща на Делфин. Тя се срещна с краля на белгийците и свой полубрат Филип в кралския дворец на 15 октомври. Дотогава според Делфин баща й и семейството му са отказвали да общуват с нея и тя не е очаквала нищо от тях.