Американският музикант и носител на Нобелова награда за литература Боб Дилън е избрал имението "Château La Coste" в Прованс, в близост до Екс-ан-Прованс, Франция, за първата си постоянна инсталация "Железопътен вагон" - монументална творба от ковано желязо.

Инсталацията представлява вагон, монтиран на релси насред лозята. Посетителят може да влезе в този "кух" вагон и да се полюбува на "стените", в които са преплетени велосипеди, гаечни ключове, вериги, стълби. 

Същевременно до 15 август и на същото място многостранно надареният творец излага за първи път във Франция 24 картини в инсталация, озаглавена "Drawn Blank in Provence" (2008-2013).

"Картините са базирани на негови рисунки, направени по време на обиколките му в Европа и Америка между 1989 и 1991 г.", се посочва в прессъобщение на Центъра за изкуства на замъка.

Експозицията ще бъде представена в изложбения павилион по проект на известния архитект Ренцо Пиано, а картините ще бъдат поставени редом с творби на Клод Моне, Анри Матис и Марк Шагал.

Снимка: Скрийншот segirt.com

Международно известен като певец и автор на песни, но също и като режисьор, актьор, диджей и визуален артист, Боб Дилън е продал над 110 милиона записи по целия свят, припомня БТА.

През уикенда в Тълса, щата Оклахома, отвори врати музей, посветен Дилън.