Интервюта на Боб Дилън пред покойния американски музикант Тони Глоувър и писма, които двамата приятели си разменят, се предлагат на търг от аукционна къща в Бостън и разкриват неизвестни досега факти за Боб Дилън.

Вижте снимки на Боб Дилън >>

От текстовете става ясно, че Дилън е сменил името си заради опасенията за антисемитизъм и че е написал песента си "Lay Lady Lay'' за актрисата Барбра Стрейзанд, пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Сред 37-те страници има и бележки, писани на ръка от Дилън, съобщиха от аукционна къща "Ар Ар Окшън". На места той е задрасквал част от написаното, което явно не харесал, със син маркер.

"В много случаи задрасканото говори повече от добавеното", казва вицепрезидентът на аукционната къща Боби Ливингстън.

Дилън, който е на 79 години, бе близък приятел с Глоувър, който почина миналата година. Вдовицата на Глоувър Синтия Недлър предложила на търг част от архива му. Наддаването онлайн започва на 12 ноември и продължава до 19 ноември.

Дилън, който спечели Нобелова награда за литература през 2016 г. и даде на света "Blowin' in the Wind',' "Like a Rolling Stone'', "The Times They Are a-Changin''' и други хитове от 60-те години, е роден в Дълът, щата Минесота. Рожденото му име е Робърт Цимерман. От разговорите с Глоувър става ясно защо е сменил името си.

В интервю от 22 март 1971 г. Дилън се шегува:

"Нямаше да се получи добре, ако си бях сменил името на Боб Леви. Или Боб Нювирт. Или Боб Донът".

В ръкописните бележки към разговора тонът става по-сериозен и Дилън коментира еврейската си идентичност.

"Много хора са с впечатлението, че евреите са просто лихвари и търговци. Много хора мислят, че евреите са само това. Били са такива, защото само това е било възможно. Само това им е било позволено да правят", пише той.

За песента "Lay Lady Lay" отдавна се знае, че е написана за филма "Среднощен каубой", спечелил награда Оскар през 1969 г. Дилън казва пред Глоувър, че е написал песента за Стрейзанд. Той не навлиза в подробности за отношенията помежду им.

Embed from Getty Images

Барбра Стрейзанд през 1969 г.

Интервютата били за статия, която Глоувър пишел за сп."Ескуайър", но Дилън загубил интерес и статията така и не била завършена, уточняват от аукционната къща.