Боно каза, че вярва, че тези, които могат да изхвърлят президента Путин от длъжността му, са младите руснаци. Фронтменът на U2 заяви това при посещение на опустошен от войната град в Украйна след като с колегата му Едж изнесоха изненадващ концерт в Киев.

В отговор на невярното твърдение на Путин, че е нахлул в Украйна, за да "денацифицира" страната, ирландският рокаджия и известен бунтар, каза, че конфликтът в действителност е "война на един човек".

Той каза, че "младите хора в Русия ще осъзнаят какво се случва" и че те ще махнат този човек.

Говорейки в Бородянка, град, останал разрушен след седмици на окупация от руснаците, Боно каза пред Марк Остин от "Sky News": "Невъзможно е да си представите дори през какво са минали тези хора, въпреки че доказателствата за това наоколо са "сурови ". Не съм сигурен, че думите могат за изразят напълно случилото се".

Преди това Боно и Едж показаха солидарност с Украйна като изпяха в метрото класиката на U2 "Sunday Bloody Sunday", песен за Северна Ирландия от албума им "War" от 1983 г., както и "With Or Without You" и "Angel of Harlem".

Говорейки пред почернелите руини на жилищна сграда в Бородянка, Боно каза: "Историята, която исках да разкажа днес е колко украинци загинаха в битка с фашизма, в битка с нацистите: близо осем милиона. И тогава да те бъдат наричат фашисти, е просто смешно".

Легендарният музикант каза, че са били поканени да свирят в Киев от самия украински президент Владимир Зеленски.

Групата се е срещнала с Зеленски преди да стане президент и когато избухна войната, те му изпратили запис на поема, изпълнена на фона на музика, каза Боно. Президентът ги поканил за изява и ги помолил "да обиколят страната, да чуят истории".

Китаристът Едж каза пред репортери: "Музиканти, поети и писатели, всички ние наистина имаме роля в цялата работа. Ние работим с нашата музика и нашите думи. Ние не сме политици. Но можем да говорим за ужаса на това, в което се намираме, и просто да кажем "това е грешно".

Снимка: Getty Images

Към тях на метростанция Крещатик се присъедини и украинският певец Тарас Тополия.

Боно каза на публиката им: "Хората в Украйна не се борят само за вашата свобода, вие се борите за всички нас, които обичаме свободата".

През 2005 г. групата спечели наградата Amnesty International Ambassador Of Conscience за мисията им да свързват музиката с борбата за правата на човека.