Канадският певец Брайън Адамс се извини за написаното в Инстаграм, с което обвинява "ядящите прилепи и продаващите диви животни на пазари, произвеждащи вируси алчни копелета" за новия коронавирус.

Той написа това, след като бяха отменени концертите му в лондонския Роял Албърт хол заради коронавируса.

Брайън Адамс живее в Лондон и е веган.

Написаното от него в Инстаграм веднага предизвика възмущение. Ейми Го, президент на Китайския национален съвет за социална справедливост, каза пред Канадската корпорация за радио и телевизия, че коментарите на певеца са изключително расистки.

В извинението си, също публикувано в Инстаграм, Адамс пише, че само е искал "да изригне срещу ужасната жестокост към животните на тези пазари, които може да са източник на вируса и да насърчи към веганство".

Мнозина учени са убедени, че вирусът произлиза от пазара за диви животни в Ухан. Теорията за лабораторния му произход също е много разпространена напоследък, пише БТА. Китайският институт по вирусология обаче яростно отхвърля тези твърдения.

Световната здравна организация заяви, че според доказателствата, новият коронавирус произлиза от животни, "най-вероятно" от прилепи, а до хората е достигнал чрез междинен приемник.