Британската кралица Елизабет Втора днес ще си почива и ще изпълнява само задължения, които не я натоварват, след като изкара една нощ в болница за първи път от много години, се посочва изявление на Бъкингамския дворец.

Оттам обявиха, че тя е била в лечебното заведение за "предварителни изследвания".

Най-възрастният и дълго управлявал монарх в света беше настанен в здравно заведение в сряда следобед. Още на следващия ден по обяд Елизабет Втора се е върнала в замъка Уиндзор.

"Следвайки съвета на лекарите да си почине за няколко дни, кралицата посети болница в сряда следобед за предварителни изследвания и се върна в Уиндзорския замък по обяд в четвъртък. Тя се чувства добре", съобщиха от Бъкингамския дворец.

В сряда кралицата отмени планирано посещение в Северна Ирландия по препоръка на лекарския ѝ екип, който я посъветва да си вземе почивка. От Бъкингамския дворец изрично съобщиха, че не става въпрос за Covid-19.

Снимка: Getty Images

Източник от обкръжението на Елизабет Втора заяви, че тя е останала в болница от практична гледна точка и че лекарите ѝ са решили да подходят предпазливо.

Той  обаче не казва какво е изострило вниманието на медицинския екип, предава БТА. Журналистите, които отразяват британската кралска фамилия, изразяват надежда, че официалната версия представя реалната ситуация, отбелязва Ройтерс.

"Да се надяваме, че можем да разчитаме на това, което ни казват от двореца", казва Никълъс Уичъл от Би Би Си.