Британският медиен регулатор оправда журналиста Пиърс Морган за коментари срещу Меган Маркъл, съпругата на принц Хари, заради които са постъпили повече от 50 000 оплаквания на зрители.

Службата по комуникациите обяви, че Морган не е нарушил етичния кодекс, когато казва в предаването "Добро утро, Британия", че не вярва на думите на Меган в интервюто с Опра Уинфри, че е мислела за самоубийство, докато се е мъчела да се приспособи към монархията.

"Това е ярка победа за свободното слово и ярко поражение за Принцеса Пинокио. Дали ще ме върнат на работа?", написа в Twitter 56-годишният журналист след решението на регулатора.

Меган каза пред популярната водеща, че кралски официални лица са пренебрегвали притесненията ѝ за психичното ѝ здраве и че се е сблъскала с расистко отношение.

Интервюто на принц Хари и Меган с Опра

Снимка: Harpo Productions via AP/БТА

Пиърс Морган коментира в предаването, че "не вярва нито на една казана от нея дума" и "не би ѝ повярвал дори да прочете прогнозата за времето".

Меган Маркъл подаде оплакване пред медийния регулатор и телевизия ITV, а Морган напусна предаването.

От Службата по комуникациите казаха, че макар и коментарът на Морган да е можел да засегне зрители, регулаторът "взима предвид свободата на словото", пише БТА.

"Според нашите правила телевизиите могат да включват спорни мнения като част от легитимен дебат в интерес на обществото", заяви регулаторът.

Пиърс Морган

Снимка: AP/БТА