След тринадесет години в почти пълно мълчание и под попечителство, което контролира животът и парите ѝ, Бритни Спиърс разпалено заяви пред съдия, че иска да се сложи край на "оскърбителното" попечителство над нея, което я кара да се чувства като робиня.

В публично изявление пред съда за първи път в рамките на делото за промяна в попечителството, певицата обвини и заклейми баща си и другите съпопечители, задето са я принудили да приема противозачатъчни и други лекарства против нейната воля, а освен това са ѝ пречили да се омъжи и да има още деца.

Вижте снимки на Бритни >>

"Това попечителство ми вреди повече, отколкото ми помага", каза 39-годишната звезда. "Аз заслужавам да имам свой живот".

Тя говореше бързо, показанията и речта ѝ продължиха повече от 20 минути и бяха изслушани от родителите ѝ, почитатели и журналисти в стрийминг на живо. Много от подробностите, които Спиърс разкри, бяха зорко пазени в тайна от съда години наред.

Изпълнителката на "Toxic" поиска от съда да прекрати попечителството без повече оценки за състоянието ѝ.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Бренда Пени благодари на певицата за "смелите" ѝ изказвания, но не издаде решение по случая. Очаква се дълъг процес, преди да се вземе каквото и да е становище по делото за прекратяване на попечителството.

Спиърс каза, че иска да се омъжи за приятеля си Сам Асгари и да имат деца, но че не ѝ позволяват дори да излезе с него с колата.

"Искам само да притежавам собствените си пари, това да свърши и приятелят ми да може да ме вози в автомобила си", каза певицата.

Бритни с половинката си Сам Асгари

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Адвокатката на един от съпопечителите поиска стенограмата от съдебното заседание да бъде засекретена, ако разкрива лична здравна информация, но Спиърс се намеси и настоя показанията ѝ да бъдат публични.

"Много добре се справиха с експлоатацията на живота ми, затова искам заседанието да е открито и да се чуе това, което аз искам да кажа", настоя блондинката.

Тя разкри, че е принуждавана да приема литий, от който се чувствала като пияна, след като били прекратени репетициите за участие в Лас Вегас през 2019 г., предава БТА. Според нея причина за това било несъгласието ѝ с част от хореографията на шоуто.

"Аз не съм тук, за да бъда нечия робиня. Мога да откажа някое танцово движение", каза Бритни. "А семейството ми не само, че не каза нищо, баща ми дори ги подкрепяше".

Тя обвини баща си, че ѝ налага волята си, както когато тя се провалила на поредица психологически тестове през 2019 г. и той насила я въдворил психиатрична болница.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Плаках на телефона цял час, а той се наслаждаваше на всяка минута през това време", каза Спиърс пред съда. Според нея баща ѝ се наслаждава на контрола да наранява дъщеря си "на 100 000 процента".

Спиърс също се оплака, че няколко медицински сестри следят всяко нейно движение и не ѝ позволяват дори да се преоблече насаме.

Вивиан Торийн, адвокатката на бащата Джеймс Спиърс, прочете кратко изявление от негово име след показанията на дъщеря му. "Той съжалява да види дъщеря си да страда и да изпитва толкова болка. Господин Спиърс обича дъщеря си, тя много му липсва", каза адвокатката негово име.

Той е съпопечител на финансите на дъщеря си и през по-голямата част от попечителството досега контролираше вземането на решения за живота ѝ.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos